2016. máj 18.

A ’90-es évek végének másik német F1-ese

írta: Békés Ádám
A ’90-es évek végének másik német F1-ese

Az 1990-es években a németek felől a műsort Michael Schumacher vitte el, de volt egy másik német versenyző ezen időszak végén, aki szintén megpróbálta azt a szintet hozni, mint a későbbi hétszeres bajnok. Frentzennek, aki ma ünnepli 49. születésnapját, csupán a "pünkösdi királyság" jutott ki F1-es karrierje során. 

0000000000611517.jpg

Ám nem csak a versenypályán versenyeztek együtt a Forma 3-tól kezdve, hanem a magánéletben is. Hiszen egy bizonyos Corinna Schumacher is összeköti a két kíváló német versenyzőt. Michael Schumacher későbbi felesége ugyanis Frentzen kedvese volt, mielőtt egymásba szerettek volna Schumacherrel.

A Mönchengladbachban született német pilóta 1994-ben érkezett a Forma-1-be Peter Sauber csapatában kezdve pályafutását, 3 évet lehúzva a svájci gárdánál. Az igazi áttörés és bizonyítási lehetőség pedig 1996 végén jött el a német számára, aki a Williamshez szerződött, miután Damon Hill az Arrowshoz igazolt. Mindenki Senna utódát látta a csapatnál, hozta a szép eredményeket, de egyetlen futamgyőzelem szerepel neve mellet, amit 1997-ben Imolában szerzett. Valamint egy megörökölt második hely is a neve mellé írható még 1997-ből, mikor is Schumacher kizárásával lépett feljebb az összetettben.

1998 végén azonban jött a helycsere, helyére Ralf Schumacher érkezett, ő pedig Eddie Jordan csapatánál folytathatta, ami később beigazolódott, hogy jó döntés volt, hiszen az 1999-es év kitűnő évet hozott Frenztennek. Két futamgyőzelem Magny Cours-ban és Monzában. Ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy összetettben harmadik helyen zárjon. Eddie Jordan pedig megtartotta a következő évekre is. 

1999_french_grand_prix_podium_by_f1_history-d6hu1k9.jpg

Azonban a fellángolás a harmadik évezred elején megtorpanni látszott Frenztennek. Ugyan állhatott dobogóra, de a Monzai futamon részben az ő hibája is, hogy a leszakadó kereke egy sportbíró életébe került. 2001-ben pedig a megbízhatóság hiányzott Frenztennek, évközben pedig egy másik csapathoz a Prost-Acer csapatához szerződött Jean Alesi-val helyet cserélve. Utána alsóházi pilótának maradt meg, hiszen 2002-ben a csőd szélén álló Arrows istállót erősítette, de sajnos ez idő alatt a ponttáblázatokat nemigen zavarta.

2003-ra pedig Felipe Massa helyére érkezett a Sauber csapatához, keretbe fogva F1-es pályafutását, hiszen Peter Sauber csapatában kezdte és végezte 160 futamból álló karrierjét. Pályafutása legvégét pedig dobóval zárhatta, hiszen Indianapolisban Frenztent az utolsó előtti versenyén a változó körülmények a dobogó harmadik fokára repítették, igaz akkor az eső és a változó körülmények is segítették az abban az évben igen gyenge Saubert.

44652_476427155741641_1665862950_n.jpg

Frenzten a Forma-1 után a DTM Opel és Audi csapatában mutatta meg mire képes még, de tény a Forma-1-ben sokkal többre volt hivatott három futamgyőzelemnél és két első rajtkockánál.

Szólj hozzá

Forma-1 Williams Schumacher Jordan Sauber Frenzten