2016. sze 03.

Jenson Button is bejelentette visszavonulását!

írta: Békés Ádám
Jenson Button is bejelentette visszavonulását!

A mai időmérő edzés után Jenson Button is bejelentette, hogy a szezon végén Felipe Massához hasonlóan befejezi Forma-1-es karrierjét! Ám a McLaren szavai szerint ez a "visszavonulás" csak 2017-re érvényes.

jenson-button-mclaren-2016-australian-gp_3432615.jpg

Felipe Massához hasonlóan Jenson Button is az átigazolási piac egyik kulcsfigurája volt. Buttont még szezon közben szóbahozták más csapatokkal, például a Williams csapatával, de ő még maradt volna a McLarennél is. Ezzel biztossá vált, hogy Alonso csapattársa Stoffel Vandoorne lesz, aki már idén lehetőséget kapott Bahreinben, Fernando Alonso helyén. 2009 világbajnoka közel 300 futam után fogja szögre akasztani sisakját. Ám a McLarennel nyílt szerződést kötött a brit világbajnok. Tulajdonképpen nincs szó visszavonulásról, csak egy év kihagyásról. De a csapat alkalmazásában marad Button, továbbra is a csapat és az autó fejlesztésében fog segédkezni.

Jenson Button 2000-ben kezdte Forma-1-es pályafutását a Williams-BMW csapatában, majd a Benetton és később a BAR-Honda csapatánál versenyzet, ami az első igazi út volt a siker felé, hiszen sok dobogót és az első futamgyőzelmét szerezte, az azóta már gyári csapattá alakukó Honda színeiben. 

jenson_button_1024x768.jpg

A Hondás kaland 2008 végéig tartott, majd 2009-re megszűnt a csapat, de Ross Brawn mert nagyot álmodni, megálmodva jogutód Brawn GP csapatát visszahozva Buttont a száguldó cirkuszba, meg is nyerve abban az évben a világbajnoki címet. 

image3_img_640_medium_1.jpg

Friss világbajnokként pedig a McLaren-Mercedes csapata csapott le rá, majd a McLaren-Honda versenyzője lett. Jenson Button 17 szezonnal a háta mögött fogja abbahagyni a versenyzést. Mérlege a közel 300 lefutott verseny alatt: 15 győzelem, 50 dobogó 8 első rajtkocka és 1 világbajnoki cím 2009-ből. 

 

Szólj hozzá

McLaren Button