2018. júl 01.

Verstappen győzőtt, a Mercedeszek pedig nulláztak Ausztriában

írta: Békés Ádám
Verstappen győzőtt, a Mercedeszek pedig nulláztak Ausztriában

Drámai versenyt követően Max Verstappen gyözött az idei Osztrák nagydíjon. Mögötte a két Ferrari végzett Kimi Raikkönen Sebastian Vettel sorrendben. A Mercedes nullázott, Daniel Ricciardo is idő előtt ki kellett álljon.

unbenannt_7.png

A verseny 15. köréig úgy tűnt, hogy sima futamunk és sima Mercedes győzelem várható aztán jött Valtteri Bottas váltóhibája, ami alapjába véve felforgatta a verseny végkimenetelét. Jöttek a korai kiállások, ám a gumik a Pirelli számításai alapján rohamosan fogyni kezdtek. A győzelem kulcsa a jobb gumikímélés volt amit a legjobban a Ferrarisok csinálták a 71 kör folyamán. De Max Verstappen volt a legjobb helyzetben, aki az első kiállások után kényelmesen vezette a futamot és elsőként látta meg a kockás zászlót.

xpb_946568_1200px.jpg

Verstappen idei első győzelmét szerezte, összességében a negyediket, amivel már a Red Bull Racing is három futamgyőzelemmel buszkélkedhet a Mercedesszel és a Ferrarival együtt. Kimi Raikkönen második lett, amivel összetettben feljött a harmadik helyre, Vettel pedig a harmadik lett amivel visszavette az összetettben a vezetést 1 pontal. 

Kettős pontszerzést könyvelhetett el a Haas. Romain Grosjean első pontjait megszerezve a negyedik helyen ért célba ami a legkiemelkedőbb eredménye a Haasnak. Magnussen ötödik helyével bebiztosította a csapat kettős pontszerzését. A Force India is kettős pontszerzést ért el idén először. Ocon hatodik, Perez hetedik lett. Alonso a Boxutcából rajtolva a  4 pontot érő nyolcadik helyen zárt a McLarennel. Az utolsó világbajnoki pontokat a két Sauber csípte el. Chalres LeClerc kilencedik, míg Marcus Ericsson egy pontott szerezve tízedik lett. Azt gondolom, hogy valamennyi pontszerző elégedetten veszi az irányt Silverstone felé. 

Akik viszont a mai verseny után nem lesznek elégedettek az a két Mercedes. Mindkét Mercedes nullázott, Bottas váltóhiba miatt, Hamiltont is cserbenhagyta a technika a futam vége fele. Daniel Ricciardo is váltóhiba miatt ki kelelt álljon, hiába születésnapja volt a technika nem kegyelmezett neki sem. Brendon Hartley is feladta a futamot, hiába cseréltek ki szinte mindent az autójában. A Renault is hiába vetette be új továbbfejlesztet MGU-K-ját motorhiba miatt nekik sem volt jó versenyük. Sainz célbaért ugyan, de Hülkenberg klasszikus motorhibával köszönt el a verseny első harmadában.

Lassan közeledünk a féltávhoz és a három nagycsapat egyaránt 3 futamgyőzelemmel áll. Vettel és a Ferrari visszavette a vezetést az összetettben, viszont jön Silverstone, ami a hibrid éra óta Mercedes pálya volt. Kérdés, hogy az Ezüstnyilak képesek e talpraállni a nullázás után. Pár nap múlva okosabbak leszünk. 

 

Szólj hozzá

Red Bull Vettel Raikkönen Verstappen F1 2018 Osztrák nagydíj